Από 3/4/2014 ο παρών δικτυακός τόπος του Γραφείου Διασύνδεσης δεν τροφοδοτείται με νέο περιεχόμενο. Το περιεχόμενο καθώς και όλες οι πληροφορίες έχουν μεταφερθεί στο νέο δικτυακό τόπο στο Πληροφοριακό Σύστημα της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ): https://dasta.uom.gr/career

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

 

Σε  κάλεσαν  για συνέντευξη;

Συγχαρητήρια!

Έστειλες το βιογραφικό σου σημείωμα για μία θέση εργασίας που σε ενδιέφερε και μετά από την πετυχημένη παρουσίαση σου στο χαρτί, επιλέχθηκες για το επόμενο στάδιο, αυτό της συνέντευξης επιλογής. Στη συνέντευξη που θα δώσεις, έχεις την ευκαιρία να πείσεις αυτοπροσώπως τους πιθανούς εργοδότες σου για την καταλληλότητα σου για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Δεν είναι όμως λίγοι οι υποψήφιοι που η αρχική τους χαρά για μια συνέντευξη μετατρέπεται σε νευρικότητα και άγχος.

Οι πληροφορίες που σου παρέχει ο συγκεκριμένος οδηγός, θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις αναλυτικά τη διαδικασία της συνέντευξης επιλογής, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο το στόχο σου, δηλαδή την προσφορά εργασίας από την επιχείρηση που επιθυμείς.

 

Είδη Συνεντεύξεων

Υπάρχουν 2 βασικά είδη συνεντεύξεων: H δομημένη και η μη δομημένη.

Δομημένη: Όλοι οι υποψήφιοι απαντούν στις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις, οι  οποίες βασίζονται στην ανάλυση της θέσης εργασίας.

Μη δομημένη: Οι ερωτήσεις δεν είναι συγκεκριμένες, και ο εξεταστής παρεμβαίνει σπάνια. Το όλο κλίμα ενθαρρύνει τον υποψήφιο να μιλήσει.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη συνέντευξης και ως προς τον εξεταστή. Να είσαι προετοιμασμένος για μια :

α) απλή συνέντευξη: στην οποία θα  παρευρίσκονται ο υποψήφιος και ο εξεταστής.

β) πάνελ: όπου υπάρχει αριθμός εξεταστών που κάνει ερωτήσεις στον  υποψήφιο.

 

Τα στάδια της συνέντευξης

Για να περάσεις με επιτυχία τη συνέντευξη είναι καλό να γνωρίζεις τα τρία σταδία της συνέντευξης:

  1. Προετοιμασία της συνέντευξης
  2. Η διάρκεια της συνέντευξης
  3. Μετά την συνέντευξη.

 

1) Η προετοιμασία της συνέντευξης

 

  • Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις όταν σε καλέσουν σε συνέντευξη είναι να ενημερωθείς όσο το δυνατόν καλύτερα για την επιχείρηση. Ξεκίνα  μια έρευνα  για την εταιρεία που σε ενδιαφέρει, προμηθευόμενος /η τα ενημερωτικά φυλλάδια της εταιρείας, βλέποντας την ιστοσελίδα τους, ρωτώντας εργαζόμενους της εταιρείας ή φίλους σου που τυχόν γνωρίζουν κάτι. Φρόντισε να ενημερωθείς για τον αριθμό των εργαζομένων, τα κύρια προϊόντα, τις εγκαταστάσεις. Κυρίως όμως, θα πρέπει να μάθεις για την κουλτούρα της εταιρείας, την πολιτική της, τις άξιες και τους στόχους της. Έχοντας κατανοήσει όλες αυτές τις πληροφορίες θα μπορέσεις να τις χρησιμοποιήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Φρόντισε να δώσεις έμφαση, για παράδειγμα σε εκείνες τις άξιες που ξέρεις πως είναι και άξιες της εταιρείας.
  • Διάβασε προσεκτικά το βιογραφικό σημείωμα ή την αίτηση που είχες στείλει στην εταιρεία. Με βάση εκείνο το χαρτί ο εξεταστής σε κάλεσε σε συνέντευξη, γι΄ αυτό είναι πολύ πιθανό να το χρησιμοποιήσει για να σου κάνει κάποιες ερωτήσεις από εκεί.
    Πρόσεξε γιατί δε θα πρέπει να υπάρχουν αναντιστοιχίες ανάμεσα σ' αυτά που έχεις γράψει και σ' αυτά που θα πεις.
    Σκέψου ποια στοιχεία του βιογραφικού σημειώματος ή της αίτησης θα ήθελες να τονίσεις και για ποια θα ήθελες να δώσεις επιπρόσθετα στοιχεία.
  • Είναι καλό να έχεις προετοιμάσει μια λίστα με ερωτήσεις που θα ήθελες  εσύ να κάνεις.  Μ' αυτό τον τρόπο συλλέγεις χρήσιμες πληροφορίες αλλά δημιουργείς και θετικές εντυπώσεις.
    Μη διστάσεις να γράψεις κάπου τις ερωτήσεις σου και να τις διαβάσεις όταν ερωτηθείς. Μπορεί να έχεις πολύ καλή μνήμη αλλά από το άγχος και την πίεση είναι πιθανόν να τις ξεχάσεις. Ο εξεταστής δε θα σε παρεξηγήσει, αντιθέτως θα εκτιμήσει την προετοιμασία που έκανες.

Ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις:

  • Τι αρμοδιότητες περιλαμβάνει η θέση;
  • Υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης;
  • Προσφέρετε εκπαιδευτικά προγράμματα στους υπαλλήλους σας;
  • Ποια είναι η διαδικασία επιλογής;
  • Προετοιμάσου για κάποιες ερωτήσεις ρουτίνας. Οι ερωτήσεις αυτές είναι σχετικές με τις σπουδές, την προϋπηρεσία, και τους στόχους σου. Είναι θέματα που σίγουρα θα σου ζητηθούν να τα απαντήσεις.
    Επίσης σκέψου ποιες ερωτήσεις θα σε δυσκόλευαν και προσπάθησε να τις απαντήσεις.

 

Ερωτήσεις ρουτίνας και Δύσκολες Ερωτήσεις

 

2 Κατά τη  διάρκεια της συνέντευξης.

 

Οι χρυσοί κανόνες της Συνέντευξης

 

  • Άκουσε προσεκτικά τις ερωτήσεις
    Μη ρισκάρεις να δώσεις μια απάντηση, εάν δεν είσαι σίγουρος ότι έχεις καταλάβει την ερώτηση. Δεν είναι κακό να ζητήσεις να επαναλάβουν μια ερώτηση.
  • Απέφυγε τις κλειστές απαντήσεις
    Μην απαντάς με Ναι/ Όχι. Αιτιολόγησε την κάθε σου απάντηση, μόνο έτσι θα θεωρηθεί ολοκληρωμένη.
  • Προσπάθησε να είσαι σαφής και περιεκτικός.
    Απάντησε σε αυτό που σε ρώτησαν και μη συνεχίζεις με πολυλογίες. Δώσε ακριβώς τις πληροφορίες που σου ζητάνε και μην επιμένεις να μιλάς για θέματα που δεν ρωτήθηκες.
  • Να είσαι θετικός.
    Προσπάθησε να είσαι θετικός/ ή και ενθουσιώδης. Μην αντιμετωπίζεις τον συνεντευκτή με φόβο ή με αρνητική διάθεση. Εξάλλου είναι ο άνθρωπος που σε επέλεξε για τη συνέντευξη και σε ξεχώρισε από πολλούς άλλους υποψήφιους.
  • Απέφυγε να μιλάς άσχημα για προηγούμενους εργοδότες σου. Δημιουργεί κακή εντύπωση.
  • Να είσαι ειλικρινής. Εάν αποκρύψεις ή παραποιήσεις την αλήθεια είναι πιθανό να αποκαλυφθείς αργότερα.
  • Πρόσεξε ιδιαίτερα την εμφάνιση σου την ημέρα της συνέντευξης. Η πρώτη εντύπωση είναι και η πιο σημαντική. Εάν γνωρίζεις το dress code της εταιρείας, ακολούθησε το, ειδάλλως επέλεξε κάτι σοβαρό και μετρημένο. Σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι κάτι εξεζητημένο. Το ντύσιμο σου στη συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει ότι σέβεσαι τον εαυτό σου, τον εξεταστή και την εταιρεία.
    Τα μαλλιά σου θα πρέπει να είναι περιποιημένα και χτενισμένα απλά, και το μακιγιάζ στις γυναίκες διακριτικό, το ίδιο και τα αρώματα.
  • Θυμήσου να κλείσεις το κινητό σου, πριν μπεις στο χώρο της συνέντευξης
  • Τέλος, φρόντισε να είσαι στο χώρο της συνέντευξης 5 λεπτά νωρίτερα. Καλό είναι να έχεις ενημερωθεί από πριν για το πως θα φτάσεις, ώστε να προγραμματίσεις σωστά τον χρόνο σου.

 

Η γλώσσα του σώματος

 

Η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντική στη διάρκεια της συνέντευξης. Το σώμα μας μπορεί να εκπέμπει το πόσο νευρικοί ή άνετοι είμαστε. Ο τρόπος που καθόμαστε, το βλέμμα μας το στήσιμο του κορμιού μας προδίδουν το πως νοιώθουμε τη δεδομένη στιγμή.

  • είναι βασικό να μπεις στο γραφείο με βήμα σταθερό και χαμογελώντας ελαφρά. Προτείνεις το χέρι σου στον εξεταστή για μια εγκάρδια χειραψία, που δε θα πρέπει να είναι ούτε πολύ δυνατή, ούτε πολύ χαλαρή.
  • Κάθισε άνετα στην καρεκλά, με το σώμα σου στητό και περήφανο.
  • Επιδίωξε να κοιτάς τον εξεταστή στα μάτια, και να μη πλανάται το βλέμμα σου στο χώρο.
  • Απέφυγε τις κινήσεις που φανερώνουν την νευρικότητα σου, όπως για παράδειγμα να παίζεις νευρικά το στυλό ανάμεσα στα δάχτυλα σου ή να κουνάς νευρικά το πόδι σου.
  • Εάν είσαι καπνιστής, απέφυγε να ανάψεις τσιγάρο όσο νευρικός /ή κι αν είσαι και πιστεύεις πως θα σε ηρεμήσει.
  • Εάν ιδρώνουν τα χέρια σου, έχεις μαζί σου ένα μαντηλάκι για να τα σκουπίζεις.

 

Μερικές αλήθειες για τη γλώσσα του σώματος

 

  1. Το να σταυρώνεις τα χέρια είναι μια άνετη στάση για πολλούς, αλλά παράλληλα και μια αμυντική στάση.
  2. Το να αγγίζεις τα αυτιά ή τη μύτη σου, και να τρως τα χείλια σου είναι σημάδια άγχους.
  3. Όταν σου έχουν κάνει μια ερώτηση και τα μάτια σου στρέφονται προς τη δεξιά πλευρά του κεφαλιού, τότε επινοείς μια απάντηση.
  4. Αντιθέτως όταν τα μάτια σου στρέφονται στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού, τότε χρησιμοποιείς τη λογική ή ανατρέχεις στη μνήμη σου για να απαντήσεις.
  5. Να είσαι σε εγρήγορση. Προσπάθησε να μιμηθείς τη στάση του εξεταστή. Εάν ο εξεταστής έρθει πιο μπροστά, κάνε την ίδια κίνηση σε λίγα λεπτά. Εάν σταυρώσει τα χέρια του, κάνε το ίδιο μετά από λίγο. Αυτό δίνει ένα δυνατό σήμα ότι είσαι στο ίδιο μήκος κύματος.
  6. Δώσε σημασία στις εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο συνομιλητής σου.  Προσπάθησε και πάλι να χρησιμοποιήσεις κάποιες από αυτές τις εκφράσεις.

 

2) Μετά τη συνέντευξη

 

Αυτό το στάδιο φαίνεται να το αγνοούν οι περισσότεροι νέοι υποψήφιοι.

  • Είναι πολύ χρήσιμο στο τέλος της συνέντευξης να σκεφτείς τις απαντήσεις που έδωσες και πώς θα μπορούσες να απαντήσεις καλύτερα. Σκέψου, εάν τόνισες αρκετά τις ικανότητες και τις εμπειρίες σου.
  • Κάνε μόνος /η σας έναν απολογισμό για το τι πήγε καλά και τι θα μπορούσες να βελτιώσεις.
  • Θα κάνεις πολύ καλή εντύπωση στην επιχείρηση, εάν στείλεις ένα ευχαριστήριο γράμμα την επομένη της συνέντευξης.
    Στο γράμμα θα ευχαριστείς για άλλη μια φορά για την ευκαιρία της συνέντευξης και επισημαίνεις ότι περιμένεις απάντηση.
    Μ' αυτό τον τρόπο δείχνεις το ενδιαφέρον σου και ξεχωρίζεις από την πλειοψηφία.
  •  

Στην εποχή της παράθεσης προσωπικών πληροφοριών σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες είναι σκόπιμο να ελέγξετε τις πληροφορίες που εμφανίζονται για εσάς στο διαδίκτυο. Όλο και περισσότερο, οι υπεύθυνοι επιλογής προσωπικού αναζητούν στοιχεία για τους υποψήφιους στο διαδίκτυο μέσω διαφόρων μηχανών αναζήτησης. Θα είναι πραγματικά αρκετά δυσάρεστο, μετά από τόση προετοιμασία, να βρεθείτε στη θέση του υποψηφίου του video που ακολουθεί, παρότι θεωρείται παράνομη η αναζήτηση προσωπικών πληροφοριών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ευχαριστούμε θερμά τους φοιτητές του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Δέσποινα Γκούβα και Ιωάννη Καραγιάννη καθώς και την Καθηγήτρια του Τμήματος κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου, Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού, για τη δημιουργία, προσαρμογή και παραχώρηση του παρακάτω υλικού προς το Γραφείο Διασύνδεσης.  

Συνέντευξη επιλογής & Facebook 

 

Δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης

How recruiters screen candidates using Social media