Από 3/4/2014 ο παρών δικτυακός τόπος του Γραφείου Διασύνδεσης δεν τροφοδοτείται με νέο περιεχόμενο. Το περιεχόμενο καθώς και όλες οι πληροφορίες έχουν μεταφερθεί στο νέο δικτυακό τόπο στο Πληροφοριακό Σύστημα της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ): https://dasta.uom.gr/career

Πλάνο Διαχείρισης Σταδιοδρομίας

careerplanning-frontpage

Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου, τα προσωπικά σου χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες που έχεις αναπτύξει; Ποιο είναι το επαγγελματικό σου προφίλ; Πώς θα μπορούσες να απαντήσεις στην ερώτηση «Μιλήστε μου για εσάς;»

Αναζητάς πληροφορίες σχετικά με το τι θα ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά;

Δυσκολεύεσαι να λάβεις αποφάσεις ως προς τη συνέχιση των σπουδών σου ή/και την εργασιακή σου πορεία;

Σκέφτεσαι να αλλάξεις την εκπαιδευτική και επαγγελματική σου πορεία;

Ψάχνεις για δουλειά;

Δεν γνωρίζεις από πού να ξεκινήσεις;

Το Πλάνο Διαχείρισης Σταδιοδρομίας είναι μια πολύ καλή αρχή για να απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα!

Πρόκειται για ένα εργαλείο που στοχεύει να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τη σταδιοδρομία σου μέσα από πέντε βήματα/ενότητες:

Αυτογνωσία: Συμπληρώνοντας ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να αναγνωρίσεις ενδιαφέροντα, δεξιότητες και προσωπικά σου χαρακτηριστικά. Όσο περισσότερο επενδύσεις σε αυτό, τόσο περισσότερο θα διευκολυνθείς στις αποφάσεις σου, στη σύνταξη του βιογραφικού σου, καθώς και στην παρουσίαση του εαυτού σου σε πιθανούς εργοδότες. Αποτελεί τη βάση όλης της διαδικασίας και είναι απαραίτητη για την επιτυχία σου!
Πληροφόρηση: Τι μπορείς να κάνεις με τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει; Ποιο είναι το περιεχόμενο των θέσεων εργασίας στους τομείς που σε ενδιαφέρουν; Πού θέλεις να πας και τι θα κάνεις εκεί που θα πας; Λαμβάνοντας τις κατάλληλες πληροφορίες, θα είσαι σε θέση να διαμορφώσεις εναλλακτικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές.
Λήψη Αποφάσεων: Είναι πάντα δύσκολη η λήψη μιας απόφασης. Ακολουθώντας, ωστόσο, τα βήματα που προτείνονται, ίσως διευκολυνθείς στις αποφάσεις σου.
Αναζήτηση Εργασίας: Έχεις θέσει τους εργασιακούς σου στόχους και αναζητάς δουλειά; Δες την ετοιμότητά σου για την αναζήτηση εργασίας και προετοίμασε τα εργαλεία που θα χρειαστείς (βιογραφικό σημείωμα, συνοδευτική επιστολή, κ.α.).
Σχέδιο Δράσης: Έχεις κάνει την επιλογή σου; Έχεις προσδιορίσει το στόχο σου; Διαμόρφωσε το Σχέδιο Δράσης σου, καταγράφοντας τις ενέργειες που πρέπει να κάνεις, ώστε να πετύχεις το στόχο σου!

Το Πλάνο Διαχείρισης Σταδιοδρομίας στοχεύει στην εξ αποστάσεως υποστήριξη σου, χωρίς, ωστόσο, να υποκαθιστά τις δυνατότητες δια ζώσης συμβουλευτικής σταδιοδρομίας. Οποιαδήποτε στιγμή, είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά τη συμπλήρωση των δραστηριοτήτων που προτείνονται, μπορείς να επικοινωνήσεις με το σύμβουλο σταδιοδρομίας του Γραφείου Διασύνδεσης για να συζητήσεις τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου. Μπορείς, επίσης, να αξιοποιήσεις ενότητες του εργαλείου, πριν τη συνάντησή σου με το σύμβουλο σταδιοδρομίας, ώστε να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος/η για τα θέματα που επιθυμείς να συζητήσεις μαζί του.

Μπορείς να ξεκινήσεις από όποια ενότητα επιθυμείς, σύμφωνα με τις ανάγκες σου, αν και θα ήταν βοηθητικό να ακολουθήσεις τη σειρά που προτείνεται.

Για να ξεκινήσεις, χρειάζεσαι:

  1. Λογαριασμό πρόσβασης από το Γραφείο Διασύνδεσης (εάν δεν μπορείς να συνδεθείς με τον κωδικό που είχες στο παρελθόν για την παρούσα ιστοσελίδα), αποστέλλοντας e-mail (career@uom.edu.gr) ή επισκεπτόμενος/η το Γραφείο στον ημιόροφο του Πανεπιστημίου (Γραφείο 7).
  2. Διάθεση για αναζήτηση, προσωπική και επαγγελματική!
  3. Χρόνο, ειδικά για τη συμπλήρωση της ενότητας της Αυτογνωσίας. Ευελπιστούμε, ωστόσο, τα αποτελέσματα να σε ανταμείψουν!

Έναρξη Πλάνου Διαχείρισης Σταδιοδρομίας

 

Το Πλάνο Διαχείρισης Σταδιοδρομίας δημιουργήθηκε από τη Σύμβουλο Σταδιοδρομίας Ναταλία Μουτοπούλου σε συνεργασία με τον Πληροφορικό Στράτο Καρατζίδη (Ε.Τ.Ε.Π. Παν. Μακεδονίας), στο πλαίσιο της Πράξης «Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Μακεδονίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2007-2013), με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Παιδείας.

Οι πηγές για τη δημιουργία του εργαλείου ήταν οι κάτωθι:
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Evalion People Psychometric Solutions, Careers and Employability Service University of Kent, Center for Career Action University of Waterloo, MIT Global Education and Career Development, O* NET onLine - US Department of Labor, Careers Center University of Reading, Career Center Berkeley University of California, Bolles, R. (2012). What color is your Parachute?, Bolles, R. (2010). What Color is your Parachute? Job-Hunter’s Workbook.